A “super sustainable house"

Our world record winning entry to the Solar Decathlon Europe Competition 2019. 

Copy of IMG_6505.JPG
ext_0-scaled_edited.jpg

Architects:

MOR Studio

Area:

75m2

Year:

2017-2019, built

Location:

Delft, the Netherlands

 

 

Program:

Transformation of a vacant office tower into starter housing. 

Commercial and community spaces, rooftop urban farming. 

Location of the case study:

Rotterdam, the Netherlands

The Solar Decathlon Competition

The MOR project was realised in 2019, for the Solar Decathlon Europe Competition.
A group of over 46 TU Delft students came together, from 8 different disciplines and 20 different nationalities, all sharing a passion for sustainability.
MOR's innovative and feasible solutions were awarded 8 out of the 10 contest categories, setting a world record and rewarding the team with the 2nd overall prize.

The MOR team members had 15 days to build their prototype. Szentendre. Hungary,
July 2019.

int_5.jpg

Design Concept

The apartment can expand and adapt to the lifestyle of its users.

MOR stands for Modular Office Renovation. It translates the mission of the team: to transform under-performing office buildings into net-positive, flexible buildings. This goal was guided by the principles of modularity an circularity.
MOR implemented and validated its modular design & engineering solutions into a full scale prototype, showcasing how future dwellings could look like.
The prototype resembles a cutout of the iconic Europoint Towers, located in the M4H district in Rotterdam. The towers represent a typical office building, built in the 1970s, in the well-known "international style".

The apartment that was built is meant to accommodate two
people, in a 50m2 space, with a winter garden. The layout suits the
young professionals' lifestyle, who tend to work from home more
and more. The space can easily adapt: from a flexible working
space, to individual bedrooms at night, thanks to sliding walls and
foldable beds.

int_1.jpg

The MOR prototype

The living space can also be expanded to the winter garden, which plays a vital role in the apartment's technical performance. It indeed pre-heats and/or pre-cools, but also filters the air. This ensures great indoor comfort conditions and a low energy demand.

The living space can also be expanded to the winter garden, which plays a vital role in the apartment's technical performance. It indeed pre-heats and/or pre-cools, but also filters the air. This ensures great indoor comfort conditions and a low energy demand.

The winter garden of the MOR prototype

The prototype built by the MOR team is currently standing in the Green Village, TU Delft.
Take a look at the MOR team's website if you would like to visit the house, or for more information about the project.

previous project

garden_1.jpg

next project