top of page

Een nieuw huis van oude materialen

Een eenvoudig te bouwen tiny house gemaakt van tweedehands materialen en vormgegeven naar de behoeften van de bewoners.

PDF_RENDER_TINYHOUSE_INTERIOR2_updated (2).jpg

Architect:

MOR Studio

Gebied:

50m2

Jaar:

2021-2023

Plaats:

Groningen, Nederland

 

 

Programma:

Woning

Cliënt:

Particulier

Hoe meer doen met minder?

De kosten van het huren of kopen van een huis worden steeds hoger in Nederland. Dit heeft de ontwikkeling van alternatieve bewoningsmodellen aangemoedigd, waarvan het "tiny house" wonen een goed voorbeeld is.

Dit was ook het geval voor onze klanten, die zelf een duurzaam tiny house wilden bouwen. Door sommige onderdelen te prefabriceren en tweedehands materialen te gebruiken, hielden ze het budget laag en integreerden ze energiebesparende oplossingen voor de lange termijn.

Tiny_house_inhabitants_wishes.jpg

Vanaf het begin van het project hadden we te maken met beperkingen van de locatie. De footprint van het huis was door de Tiny House  gemeenschap beperkt tot 50m2, terwijl het totale volume minder dan 145m3 moest zijn.

Wij begonnen met her definiëren van de minimale afmetingen die nodig waren voor elke ruimte en activiteit, en ontwierpen het huis van binnen naar buiten. 

Hoe passen alle dagelijkse activiteiten binnen 50m2?

Een huis ontworpen
voor interacties

Het huis bestaat in totaal uit 3 modules, ontworpen en gedimensioneerd om gemakkelijk ter plaatse te kunnen worden getransporteerd. Deze modularisering maakte het mogelijk om aparte woonzones te creëren, die op elkaar inwerken en toch privacy garanderen.

De ingang van het huis bevindt zich aan de noordkant en geeft direct toegang tot de centrale ruimte, waar een comfortabele keuken met een eettafel uitnodigt voor etentjes met vrienden, spelletjes en andere gezellige momenten. Aan de westkant herbergt een dubbelhoog volume de meer privé- en nevenfuncties, waardoor privacy mogelijk is en het open terras wordt beschermd tegen de zon.

modules_gif (1).gif
Tiny_house_elevationS-2-2048x351.png

Klein maar ruim

De centrale kamer heeft grote openingen naar het zuiden, waardoor er veel daglicht binnenkomt en een ruimtelijk binnengevoel wordt gecreëerd.

 

Doorlopende uitzichten in beide assen vervagen de grenzen tussen binnen en buiten, waardoor de bewoners zich met hun omgeving kunnen verbinden.

 

In plaats van vaste wanden zijn er schuifwanden gebruikt om de ruimte te vergroten of te verkleinen, afhankelijk van de activiteit van de gebruikers. En door zoveel mogelijk ingebouwde opbergruimte te voorzien, wordt de behoefte aan extra meubilair geminimaliseerd.

Op weg naar een netto-positief huis

Een van de belangrijkste redenen voor de huiseigenaren om hun eigen Tiny House te bouwen, was om meer verbonden te zijn met de natuur en om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Om aan hun wensen te voldoen hebben we onze net-positieve strategie in het project geïntegreerd: