top of page

Van leegstand datacenter naar duurzame studentenwoningen

Een netto-positieve transformatie van een leegstand datacenter naar huisvesting voor 206 studenten.

Building-D_North_Render_DO.jpg

Architect:

MOR Studio

Oppervlak:

9.630m2

Jaar:

2020-2024 (lopend)

Plaats:

Utrecht, Nederland

 

Programma:

Transformatie van gebouwen, wonen, co-living, werk en commerciële ruimtes.

Cliënt:

Jebber

Bouwpartners en adviseurs:

Van Mierlo Dinkq , Nieman , Pieters Bouwtechniek , Traject , Bijkerk Bouwadvies , TLU Landschaparchitecten

1125 ton CO2 bespaard

"Met onze projecten willen we consumerende gebouwen transformeren naar bijdragende gebouwen"

door te kiezen voor hergebruik en transformatie van een datacenter in Utrecht. Het betonnen datacenter, gebouwd in de voormalige kwekerij van Utrecht, stond al 13 jaar leeg. Door zoveel mogelijk van het bestaande gebouw te behouden en het te combineren met duurzame ontwerpoplossingen, is de milieu-impact van de transformatie laag gehouden.

Existing_2.jpg

Het transformatieproject maakt deel uit van een grotere ontwikkeling genaamd 'de Kwekerij', een perceel dat momenteel door Jebber wordt herontwikkeld tot een wooncampus, waar 1.150 studenten en starters worden ondergebracht.

Het datacenter dat oorspronkelijk in 2008 werd gebouwd, werd nooit gebruikt, maar wordt nu getransformeerd tot 206 betaalbare studentenappartementen met gedeelde voorzieningen. Hierdoor wordt zowel het bestaande gebouw, als de openbare ruimte eromheen geactiveerd

Dit adaptieve hergebruik streeft naar een positieve sociale impact en is tegelijkertijd zo duurzaam mogelijk. Om dit te doen, worden materialen hergebruikt en zorgvuldig geselecteerd en worden water- en energiestrategieën geïmplementeerd zodat het gebouw een positieve bijdrage levert aan de omgeving. 

002_Baobab_corner_compressed_300ppi.jpg

De maatschappelijke ambities van het project gaan verder dan het gebouw, met de activering van de openbare ruimte,  het verwelkomen van de Utrechters in een dynamische en veilige omgeving. De begane grond van het gebouw is ontworpen in directe continuïteit, open voor het publiek en zo flexibel mogelijk en biedt grote coworking- en studieruimtes.

Mezanine_2.jpg

Het bestaande datacenter heeft een sterk architectonisch karakter, dat in het nieuwe ontwerp wordt benadrukt door de massieve betonnen structuur bloot te leggen. Het gebouw heeft unieke afmetingen, ongebruikelijk voor huisvesting: om gebruik te maken van de vloerhoogte van 5 meter hebben we mezzanines gecreëerd waardoor we meer kamers konden plaatsen. Vanwege de grote diepte van het gebouw hebben we compacte woningen ontworpen die in balans zijn met royale gemeenschappelijke ruimten en voorzieningen.

section_sketches_edited.png
Type_A.jpg

Vier woontypes, zowel gedeelde als zelfstandige appartementen, spelen in op de uiteenlopende behoeften en levensstijlen van de studenten. De woontypes creëren een gevarieerde ruimtelijke beleving en maken optimaal gebruik van het gebouw.

 

Op het dak is een lichtgewicht houten constructie toegevoegd met daarin 21 zelfstandige appartenment met uitzicht op een gedeeld terras, waar studenten kunnen genieten van de zonnige dagen.

Building-D_South_Render_DO.jpg

Ten slotte weerspiegelt de nieuwe gevel van het datacenter de visie van het project; streven naar een energiepositief en natuurinclusief ontwerp. Het bovenste deel van de gevel is bedekt met zonnepanelen, optimaal geplaatst volgens de uitgevoerde instralingsanalyse. Op het onderste deel van de gevel worden de bestaande geperforeerde stalen panelen hergebruikt als bekleding waar planten vanaf de grond op kunnen groeien. Deze groene gevel verbetert niet alleen het microklimaat rond het gebouw, maar werkt ook als natuurlijke schaduw voor de appartementen.

Galerij

vorig project

volgend project

bottom of page