top of page

Een “super duurzaam huis”

Van een leegstaand kantoor tot netto positieve appartementen

voor starters, met een toekomstbestendig concept.

ext_0-scaled_edited.jpg

Szentendre, Hongarije, juli 2019.

Architect:

MOR Team TU Delft

Gebied:

75m2

Jaar:

2017-2019, gebouwd

Plaats:

Delft, Nederland

 

 

Programma:

Prototype van de transformatie van een leegstaande kantoortoren (Marconitorens) naar starterswoningen. 

Commerciële en gemeenschappelijke ruimtes, stadslandbouw op het dak. 

Copy of IMG_6505.JPG

De Solar Decathlon
Competitie

Het MOR-project werd in 2019 gerealiseerd voor de

Solar Decathlon Europe Competitie.


MOR Team TU Delft bestond uit een groep van meer dan 40 TU Delft-studenten uit 8 verschillende faculteiten en 20 verschillende nationaliteiten, die allemaal een passie voor duurzaamheid deelden.

De innovatieve en haalbare oplossingen van MOR stuurden het team naar het podium in 8 van de 10 wedstrijdcategorieën, waarmee een wereldrecord werd gevestigd en het team werd beloond met de 2e overall prijs.

int_5.jpg

Concept ontwerp

Het appartement kan uitbreiden en aanpassen aan de levensstijl van zijn gebruikers.

MOR staat voor Modulaire Kantoor Renovatie. Het vertaalt de missie van het team: onderpresterende kantoorgebouwen transformeren in netto-positieve, flexibele gebouwen. Dit doel werd geleid door de principes van modulariteit en circulariteit.


MOR heeft zijn modulaire ontwerp- en technische oplossingen geïmplementeerd en gevalideerd tot een prototype op ware grootte, dat laat zien hoe toekomstige woningen eruit zouden kunnen zien.
Het prototype lijkt op een uitsnede van de iconische Marconi Towers, gelegen in de wijk M4H in Rotterdam. De torens vertegenwoordigen een typisch kantoorgebouw, gebouwd in de jaren 70, in de bekende "internationale stijl".

Het prototype appartement dat is gebouwd is bedoeld voor twee personen, in een ruimte van 75m2, inclusief een wintertuin. De indeling past bij de levensstijl van jonge professionals, die steeds vaker vanuit huis werken. De ruimte kan gemakkelijk worden aangepast: van een flexibele werkruimte tot individuele slaapkamers 's nachts, dankzij schuifwanden en opklapbare bedden.

Passief ontwerp

De woonruimte kan ook worden uitgebreid tot de wintertuin, die een essentiële rol speelt in de technische prestaties van het appartement. De tuin verwarmt en koelt de lucht voor, maar filtert deze ook. Dit zorgt voor een geweldig binnencomfort en een laag energieverbruik.

garden_1.jpg

De wintertuin van het MOR-prototype

Het prototype gebouwd door het MOR-team staat momenteel in de Green Village, TU Delft.

 

Neem een kijkje op de website van het MOR-team als je meer wilt weten over het project.

vorig project

int_1.jpg

volgend project

bottom of page