top of page

Een onderzoek naar embodied carbon en hoe deze te verminderen

Een architectenhandboek voor het verkleinen van de ecologische voetafdruk in ontwerpen

pexels-pixabay-355802__edited.jpg
pexels-pixabay-355802_.jpg

Opdracht:

Onderzoek naar embodied carbon en de milieuimpact van de woningbouw, resulterend in de publicatie Carbon-Based Design

​
 

Jaar:

2021

​

Cliënt:

Cityförster , RVO

​

Team:

Martin Sobota, Isabel Driessen (Cityförster),
Thomas Wellink, Menno Brouwer (RVO), Margot Holländer (MOR
 Studio)

​

De CO2-uitstoot van de gebouwde omgeving is een urgente uitdaging.

"Zowel operationele als embodied emissies moeten drastisch worden verminderd om klimaatverandering aan te pakken."

Zowel operationele als embodied emissies moeten drastisch worden verminderd om de klimaat- verandering aan te pakken.

​

Wat zijn deze twee soorten emissies?

 

Operationele emissies vinden plaats tijdens de gebruiksfase van een gebouw. Verwarming, koeling en verlichting zijn enkele voorbeelden. Nu zien we dat er voldoende kennis is over het ontwerpen van energie-efficiënte gebouwen.

 

Embodied emissies lijken echter een blinde vlek te zijn. Deze emissies vinden plaats tijdens de productie van materialen en de bouwfase van een gebouw.

 

Met dit onderzoek wilden we architecten bewust maken van deze verborgen emissies en een aantal tips geven om ze te verminderen.

CBD_1.png
CBD_4.png

De zogenaamde Milieu Prestatie Gebouwen (MPG) is een verplichte manier om de embodied impact van nieuwbouw in Nederland te berekenen. Hebt u er al van gehoord?

 

We raden u aan een kijkje te nemen in de MPG-berekeningen van projecten. Probeer voor elk project de oorsprong van de embodied emissies te begrijpen en zoek naar manieren om de resultaten te optimaliseren.

 

In het CBD-rapport hebben we precies dat gedaan. We hebben de berekeningsmethoden kritisch beoordeeld, gekeken naar alternatieve materialen en verschillende ontwerpoplossingen.

Richtlijnen voor architecten om koolstofvoetafdruk te verminderen

Basisregels.

De R-ladder “Refuse, reduce, reuse, recycle” is een goede vuistregel. De beste optie is om minder te bouwen, meer te renoveren en te hergebruiken. Hoe minder we nieuw bouwen, hoe minder uitstoot we veroorzaken. Uitzondering:

Hout is een geweldig constructiemateriaal.

Duurzaam geproduceerd hout vangt CO2 op. Structurele componenten hebben doorgaans een grote massa en een lange levensduur, waardoor veel CO2 effectief een eeuw lang wordt opgeslagen.

Vandaag of over 50 jaar? Houd de tijdscomponent in de gaten wanneer je emissies beoordeelt. De komende 30 jaar zijn cruciaal op het stappenplan naar de doelen van het Akkoord van Parijs in 2050. Het gebruik van koolstofrijke bouwmaterialen heeft een langdurig effect dat niet ongedaan kan worden gemaakt.

Wanneer worden emissies gemaakt?

CBD_3.png

De locatie van een gebouw is belangrijk. Binnenstedelijke projecten kunnen gebruik maken van de bestaande technische infrastructuur, OV en gedeelde voorzieningen. Het nieuw aansluiten van een project in een landelijke omgeving kan verborgen milieukosten met zich meebrengen.

Waar moeten we bouwen?

Glas verminderen.

De productie van glas veroorzaakt grote hoeveelheden koolstofemissies. Vermijd beglazing waar dat niet nodig is. Dit kan een lastige architecturale keuze zijn.

Cement maakt momenteel deel uit van de meeste gebouwen. Het probleem: het bevat veel embodied emissies en is niet herbruikbaar. We moeten alternatieve oplossingen onderzoeken: biobased bouwen, circulair en industrieel bouwen.

Houd PV energie.

 Ze wekken hernieuwbare energie op en verminderen de operationele emissies van het gebouw. Hoewel emissies worden gemaakt in de productiefase, wat de MPG-score zal verhogen, betalen ze zich na een paar jaar terug.

CBD_2.png

Cement.

bottom of page